Helhedsorienteret og individuelt tilpasset
Hos Løvdalen tror vi på, at alle mennesker trives bedst i sociale, forpligtende fællesskaber, hvor de bliver anerkendt som ligeværdige, og hvor de oplever at gøre en forskel. Det er udgangspunktet for vores beskæftigelsesindsats, og det har rod i den systemiske og den narrative tilgang ligesom de andre indsatser i koncernen Gran Recovery and Health, som Løvdalen er en del af. Beskæftigelsen er helhedsorienteret og bliver tilrettelagt individuelt og tages løbende op til eftersyn.
Tilbud inden for fire overordnede rammer
Beskyttet beskæftigelse
SEL § 103
Her har borgeren mulighed for beskæftigelse inden for café, køkken, landbrug, håndværk eller kreative værksteder. Derudover er det også muligt at være beskæftiget indenfor hotel og butik, i en af vores socialt ansvarlige virksomheder.
Aktivitets- og samværstilbud
SEL § 104
Her tilrettelægger vi tilbud til den enkelte inden for blandt andet musikundervisning, sanseintegration, kost og motion, kreative værksteder, kunst og hobby.
Aktivering
LAB § 91
Her kan man få opkvalificering og vejledning for at kunne afdække eller udvikle faglige, sociale eller sproglige kompetencer, så det er nemmere at få job eller begynde på en uddannelse.
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
Her bliver der sammensat et individuelt forløb i en uddannelsesplan, der indeholder en almendannende del, en specifikt målrettet del efter interesse og en praktikdel i en virksomhed eller institution.
Løvdalens beskæftigelsestilbud har forskellige sværhedsgrader, så borgerne kan begynde i deres beskæftigelse under rolige og uformelle rammer, og når de mestrer dette, kan de få nye udfordringer. Hvis borgerne har ressourcerne, stabiliteten og interesserne for det, kan Løvdalens beskæftigelse også tilbyde ordinær uddannelse. På den måde ser vi nogle af vores borgere blive udskrevet med en færdiggjort uddannelse og med god mulighed for at klare sig selv samt fastholde en stabil hverdag.
Hvorfor overhovedet beskæftigelse?
Beskæftigelsen giver rig mulighed for at opleve succes og være en del af et fællesskab og være betydningsfuld for andre. Det er utroligt vigtigt i forhold til at styrke sin identitet som at være mere og andet end sin lidelse. Det betyder ikke, at problemerne forsvinder, men der dukker succeser og alternative historier op, som ikke alene er med til at give den enkelte nye perspektiver på livet, men samtidig er med til at frigive energi til at handle og tænke anderledes.
Alle mennesker har brug for mening i tilværelsen og for at opleve succes. Hos Løvdalen har vi den indstilling, at alle mennesker er noget andet og mere end deres problemer. Vi anerkender, at alle har brug for at være vigtige og værdifulde for andre mennesker. Vi mener derfor, at beskæftigelse og aktivering er en væsentlig del af recovery.
I stedet for at man opfatter sig selv som psykisk syg, misbruger eller arbejdsløs, så er det en del af ens identitet, at man arbejder i butik, på en frugtplantage, byggeri, passer dyr eller andre job. Arbejdet er med til at bryde det negative selvbillede, og derfor kan der bygges flere positive historier op, når man mærker anerkendelsen fra de andre involverede. Det giver en helt anden følelse af anerkendelse, at man betyder noget – at man er ventet et sted – men også, at man er borger i samfundet og yder noget.
Bæredygtighed i beskæftigelsen
Løvdalens beskæftigelse er ingen undtagelse, når det gælder arbejdet med bæredygtighed. I alle vores beskæftigelsestilbud arbejder vi med økologi, affaldssortering, energibesparelser, miljøhensyn og genbrug. Både Granhøjens beskæftigelse og Granhøjens botilbud skal afspejle det samfund, vi er en del af. Og i dag er aspekter som miljø- og naturbeskyttelse, sundhed og socialt og lokalt ansvar en naturlig del af samfundet, virksomhedsdriften og både privat- og arbejdslivet.
Et af vores pædagogiske principper er ligeværd og bygger på idéen om, at borgeren skal være en del af samfundet. Derfor skal de også tage del i ansvaret for vores fælles udfordringer. Hvis samfundsansvar kun er noget, de ressourcestærke skal gå op i, så fjerner vi de udsatte borgere endnu mere fra at være en del af samfundet. Derfor har vi på mange måder implementeret vores arbejde med at mindske belastningen af miljø og klima i den daglige beskæftigelse.
Er du interesseret i at læse mere om Granhøjens og Løvdalens arbejde med bæredygtighed og CSR, kan du finde og downloade en brochure om det på vores fælles koncernhjemmeside eller læse om vores arbejde med verdensmål.