Samarbejde mellem privat og offentlig psykiatri

Skrevet 

Hvad er egentlig god kvalitet i den psykiatriske behandling? Det spørgsmål havde Skovhus Privathospital sat til debat på Folkemødet. Til at svare på spørgsmålet var foruden direktør for Skovhus Privathospital Kit Kjærsgaard, formanden for Regionernes Psykiatriudvalg Charlotte Fischer fra Det Radikale Venstre og generalsekretær for Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

Kit Kjærsgaard lagde ud med at svare på, hvad der ikke er kvalitet, og det er den måde den offentlige psykiatri kører lige i øjeblikket. De får slet ikke behandling, mener Kit Kjærsgaard.

 

Vi kan lære af privathospitalerne

Et af debattens temaer blev hurtigt samarbejdsproblemerne mellem kommunerne og bosteder og så den regionale psykiatri.

”Vi er nødt til at forebygge. Det med at sikre samarbejdet mellem kommuner og regioner er der slaget står i forhold til psykiatrien. Selvom systermerne arbejder mod hinanden i fx misbugsbehandlingen, så skal vi have et bedre samarbejde mellem psykiatrien og kommunerne. Jeg tror, vi kan lære af privathospitalerne,” sagde Charlotte Fischer som svar til Kit Kjærsgaard, der præsenterede modellen med Granhøjens samarbejde med Skovhus Pivathospital.

”Jeg tror, at om fem år er integrerede løsninger mere regel end undtagelsen. Det kan være integrerede løsninger med kommuner, private eller frivillige organisationer,” sagde Charlotte Fischer og fik hurtigt svar fra Kit Kjærsgaard.

”Vi vil meget gerne lave akut arbejde. Vi står meget gerne til rådighed for regionerne for at hjælpe med presset, men det vil man jo ikke have,” sagde Kit.

 

Bedre akutberedskab

Et andet markant tema på debatten var akutberedskabet for psykisk syge. Thorstein Theilgaard præsenterede en undersøgelse fra Bedre Psykiatri, der viser at hver tredje pårørende oplever, at deres psykisk syge er blevet afvist på psykiatrisk skadestue. Samtidig svarer næsten 2 ud af 3, at den syge har måtte forlade psykiatrisk skadestue uden tilstrækkelig hjælp eller behandling.

Et billede der blev bekræftet af Kit Kjærsgaard, der oplever, at borgerne alt for ofte bliver udskrevet, før de er færdigbehandlet.

Charlotte Fischer lovede at gå hjem og se på problemet og undersøge, hvordan akutmodtagelsen af patienter med akutte psykiske lidelser kan blive bedre. Dermed er der lagt op til at følge op på debatten igen på næste års Folkemøde.