Ligeværd og anerkendelse
Granhøjens hovedfokus er at lære beboere og borgere at håndtere deres eget liv og give støtte, så de kan styrke deres identitet. Vi tror på, at alle mennesker trives bedst i sociale fællesskaber, hvor de bliver anerkendt som ligeværdige, og hvor de oplever at gøre en forskel. Beboerne er ikke deres sygdom, og alle mennesker er andet og mere end deres problemer.
Vi har fokus på ressourcer, og vi tror på, at det du fokuserer på, får du mere af. Det er også fokusområder i den narrative og den systemiske teori, metode og tilgang, som alle medarbejdere uddannes inden for. Med dette fokus bliver resultatet en ligeværdig og anerkendende relation og et samarbejde mellem beboere og medarbejdere. Læs mere om den systemiske og den narrative tilgang under teori og tilgange.
Værdigrundlag
Vores værdier og fælles fodslag kalder vi for S.A.M.M.E.N. Det står for Samarbejde, Ansvarlighed, Mod, Miljøbevidsthed, Engagement og Nærvær. Seks kvaliteter, der omkranser et fælles fokus og en rettesnor i samarbejdet med vores målgrupper og kollegialt og ledelsesmæssigt. Det omsættes til disse kendetegn, som alle i vores organisation arbejder efter:
Det er ikke målet alene, der er vigtigt – det er måden, vi når vores mål på, som er vigtigst.
Ansvarlighed for sine opgaver og område, og at kunne vurdere den enkelte opgave ift. helheden og værdi for virksomheden.
Samarbejde og hjælpe ens kollegaer, når de har brug for hjælp, selvom man har travlt. Det vigtigste er ikke, at den enkelte når sin opgave, men at alle når deres opgaver.
Vi deler vores gode og dårlige erfaringer og bruger dem til at blive klogere.
Respekt for pengene – undgå unødigt spild og fokus på upcycling. Hvis du ikke kan bruge det, kan det være, der er andre, der kan.
Direkte kommunikation – tal med den person, det drejer sig om eller en person, der kan gøre noget ved det, så undgår vi tynde historier.
Det, vi sammen skaber, er større end det, hver enkelt skaber hver for sig.
Du kan læse meget mere om vores tilgang og menneskesyn på vores koncernhjemmeside for Gran Recovery and Health.
Grundlægger Grete Mikkelsen udgav i 2015 bogen “Omsorg gør det ikke alene”. I bogen fortæller Grete om Granhøjens historie, fundamentet for behandlingen og om udviklingen fra plejefamilie til koncern. Du kan læse mere om Granhøjens historie her på hjemmesiden, eller du kan læse et udvalgt uddrag af bogen her, som handler om vores tilgang til behandling: Den rette omsorg.
Omsorg gør det ikke alene
Den rette omsorg
Selv om jeg nu nogle gange har gjort opmærksom på, at man kan kvæle beboernes udvikling i omsorg, er det naturligvis ikke ensbetydende med, at medarbejderne slet ikke skal vise omsorg. Det skal bare være af den rigtige slags, som kommer beboerne til gode på den lange bane – ikke den slags, der dybest set handler om, at man som medarbejder har behov for at udrette noget for andre.
Vi skal have fokus på vores egne grænser og følelser for at hjælpe beboerne med at lære deres egne grænser og følelser at kende.
Vi betragter i dag beboerne som eksperter på deres liv, hvor vi før betragtede os selv som eksperter på beboernes liv. Vi har et motto, der lyder:
”Det, du gør for et barn (voksen), som de selv kan finde ud af, sætter du dem tilbage i udvikling med”. Vi skal derfor ikke gribe ind og regulere beboernes tilværelse, men der er situationer, hvor det ville være omsorgssvigt ikke at gøre noget.
Uddrag fra bogen “Omsorg gør det ikke alene”, som er skrevet af koncerndirektør og grundlægger af Granhøjen Grete Mikkelsen. Du kan gratis downloade hele bogen og meget andet på koncernhjemmesiden.